Costurile sterilizării necorespunzătoare

În mod ideal, pacienții din spitale sau cabinete medicale ori clienții saloanelor de înfrumusețare sau tatuaje nu ar trebui să se gândească la posibilitatea de a contracta o boală din cauza sterilizării necorespunzătoare a instrumentarului cu care intră în contact. Funcționarea ideală și conformă cu legea a cabinetelor și saloanelor presupune sterilizare instrumentarului de multiplă folosire după fiecare utilizare, precum și verificarea lunară a eficienței aparatelor de sterilizat, prin teste specifice. În practică însă, infecțiile nosocomiale sau virusurile hepatice B și C fac o mulțime de victime în țara noastră.

În România, peste 1,4 milioane de oameni au hepatită B sau C, conform Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA). Mai mult, țara noastră ocupă locul întâi în Europa la numărul de cazuri de hepatită C, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și locul al patrulea ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice. 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se aproximează că sunt infectate cu virusul hepatitei C în întreaga Europă sunt din România. Alte boli grave care se pot transmite în cabinete și saloane sunt HIV, tubercoloza sau sifilisul.

Unitățile medicale, indiferent dacă este vorba despre spitale sau cabinete, reprezintă medii în care microorganismele se înmulțesc și se răspândesc foarte ușor. În fiecare an sunt înregistrate la nivel european aproximativ 37.000 de decese cauzate de infecții intraspitalicești. Pentru România, nu există o statistică a numărului de infecții nosocomiale soldate cu deces, însă continuă să se înregistreze un număr important de infectări. Datele centralizate de Ministerul Sănătății pentru perioada cuprinsă între 2010 și 2015 arată că, în această perioadă, s-a înregistrat un număr total de 57.000 de infecții nosocomiale.

Evaluările făcute în spitalele santinelă din țară arată că peste 75% din totalul infecțiilor intraspitalicești sunt cauzate de utilizarea instrumentelor și a aparaturii în diferite manopere terapeutice și doar 25% dintre aceste infecții pot fi puse în legătură cu alte cauze. Cu alte cuvinte, un rol esențial este jucat de sterilizarea corectă și completă a instrumentarului refolosibil. De asemenea, foarte importante sunt și procedurile de verificare a sterilizării, studiile arătând că 20% – 30% dintre infecțiile spitalicești ar putea fi evitate prin igienă intensivă și programe de control.

Pentru mai multe informații despre reglementările în domeniul sterilizării și pașii corecți în sterilizarea instrumentarului, citiți articolul integral din Infomediu.