Cum evităm contaminarile dintr-un salon cosmetic sau unul pentru tatuaje?

Activitatea domeniilor care necesită sterilizarea instrumentarului este strict reglementată prin lege. Însă lucrurile nu funcționează ideal și, în caz de nerespectare a măsurilor de protecție în ce privește infecțiile, pot apărea consecințe uriașe. Hepatitele B și C, HIV, tubercoloza și sifilisul se află pe lista bolilor care pot fi transmise chiar și în urma unor proceduri de înfrumusețare precum o pedichiură, un piercing sau un tatuaj.

 

Legislație există, urmează să fie respectată
Cabinetele de medicină dentară (și cabinetele medicale, în general) trebuie să îndeplinească exigențele și normele sanitare în vigoare pentru a funcționa în cadrul legii. Ordinul nr. 961/2016 emis de Ministerul Sănătăţii a venit cu reglementări mai riguroase, în special în ceea ce privește testele de autocontrol. Astfel, potrivit legii, toate unităţile sanitare (spitale, cabinete) care folosesc instrumentar refolosibil au obligaţia să-l sterilizeze după fiecare utilizare, iar eficacitatea sterilizării trebuie verificată la fiecare ciclu de sterilizare prin teste chimice și săptămânal prin teste bacteriologice.
În ceea ce privește saloanele de cosmetică și de tatuaje, acestea se supun prevederilor Ordinului nr. 1136/2007, privind aprobarea normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, dar și ale Ordinului nr. 961/2016. Prin urmare, și saloanele de cosmetică sau de tatuaje trebuie să îndeplinească norme tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea. Indiferent dacă este vorba despre tehnici de lucru, sterilizare și metode de evaluare a sterilizării sau despre proceduri de curățenie, toate acestea au aceeași importanță și în cazul saloanelor de înfrumusețare, riscul pentru sănătatea populației fiind similar.

 

Sterilizarea care ne-ar feri de riscuri
Sterilizarea în conformitate cu toate prevederile legii este responsabilitatea operatorului și doar el poate știi în ce măsură au fost respectate măsurile de protecție împotriva infecțiilor.
O sterilizare corectă se realizează în mai multe etape, incluzând presterilizarea (imersia instrumentelor în soluții dezinfectante speciale, cu spectru larg de acțiune), spălarea instrumentelor, împachetarea instrumentarului în ambalaje de unică folosință, sterilizarea propriu-zisă, inscripționarea zilei și a orei la care s-a făcut sterilizarea și depozitarea în compartimente speciale.
Esențială este și verificarea eficacității sterilizării, de asemenea cerută de lege. Există mai multe metode: cu indicatori fizico-chimici, printr-un test de controlare a penetrării aburului sau prin teste biologice (bacteriologice). Dintre toate aceste teste de autocontrol, numai testele cu indicatori biologici pot arăta dacă microorgansimele de pe obiectele contaminate au fost distruse 100%.

Cum se face sterilizarea corectă și ce măsuri de precauție pot fi luate pentru a evita o contaminare la cabinetele stomatologice sau la saloanele de înfrumusețare aflați de aici.