Cum poluăm fără să ne dăm seama? Deșeuri menajere periculoase

România produce anual 267 milioane tone de deșeuri, dintre care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase. Cele mai importante surse de deșeuri periculoase sunt câteva sectoare de activitate precum cel industrial, HORECA, industria chimică și auto, domeniul medical și farmaceutic sau industria alimentară. Pentru această categorie de deșeuri, legislația românească prevede norme și obligații specifice care vizează colectarea pe categorii, ambalarea, stocarea specială, transportul, tratarea și distrugerea prin sterilizare termică sau incinerare ecologică. Din păcate însă, o parte semnificativă din deșeurile periculoase, mai exact cele provenite din consumul domestic, nu intră sub incidența unei reglementări clare.

Produse care nu ar trebui aruncate niciodată la gunoi

Nu întotdeauna este evident sau suficient de cunoscut pentru consumator ce deșeuri din propria gospodărie nu ar trebui aruncate pur și simplu la gunoi. Cele mai întâlnite deșeuri menajere care ar necesita un tratament special sunt uleiul alimentar folosit la gătit, vopselele, lacurile pentru lemn, diluanții, bateriile, electronicele și electrocasnicele etc. Pentru substanțele care se încadrează în această categorie, eticheta este lămuritoare, producătorii fiind obligați să semnaleze pe ambalaje prin simboluri specifice riscuri precum: exploziv, inflamabil, toxic, nociv pentru sănătate sau periculos pentru mediul înconjurător.

Există însă și produse în cazul cărora, în absența campaniilor de informare, este mai puțin evident că e vorba despre deșeuri periculoase. Astfel, detergenții, produsele de curățare și dezinfecție, dar și cele cosmetice (lacul de unghii, acetona, fixativul, vopselele pentru păr) nu ar trebui să ajungă niciodată la coșul de gunoi împreună cu resturile menajere. O categorie importantă de deșeuri menajere foarte dăunătoare pentru mediu este reprezentată de diferite articole medicale (ace, plasturi și pansamente folosite) și în special de medicamente.

De cele mai multe ori, medicamentele expirate sau pe care pur și simplu nu le mai folosim ajung la gropile de gunoi, deși conțin substanțe chimice intens poluante, care pot provoca îmbolnăviri dacă pătrund în pânza freatică. Se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 de tone de medicamente sfârșește anual la gropile de gunoi din România.

Cum pot fi tratate cu responsabilitate deșeurile menajere periculoase aflați de aici.