Deșeurile menajere periculoase, domeniu în căutare de soluții

În ceea ce privește deșeurile menajere, dincolo de discuțiile legate de obiceiurile de consum și de insuficienta grijă pentru reciclare, o mare problemă este reprezentată de deșeurile menajere periculoase, care, în cea mai mare parte, ajung la gropile de gunoi.
România produce anual 267 de milioane de tone de deșeuri, dintre care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase. Principalii generatori de deșeuri periculoase sunt sectoare de activitate precum: domeniul medical şi farmaceutic, industria alimentară, HORECA, agricultura, industria chimică şi auto, tipografiile, atelierele de producție publicitară şi cele foto, saloanele de frumusețe şi de tatuaje, frizeriile, cabinetele cosmetice, service-urile auto etc. Pentru deșeurile provenite din aceste surse, legislația românească prevede norme și obligații specifice, care vizează colectarea pe categorii, ambalarea, stocarea specială, transportul, tratarea și procesarea acestora prin sterilizare termică sau incinerare ecologică. Altfel stau lucrurile în ceea ce privește deșeurile menajere periculoase, care, din nefericire, nu intră sub incidența unor reglementări clare.

Ce tipuri de produse nu ar trebui aruncate niciodată la gunoi?

Anumite categorii de deșeuri menajere periculoase pot fi identificate cu relativă ușurință, producătorii fiind obligați să semnaleze pe ambalaje prin simboluri specifice riscuri precum: exploziv, inflamabil, toxic, nociv pentru sănătate sau periculos pentru mediul înconjurător.
Cele mai întâlnite deșeuri menajere care necesită un tratament special sunt vopselele, lacurile pentru lemn, diluanții, bateriile, electronicele și electrocasnicele.
Există însă și produse în cazul cărora, în absența campaniilor de informare, este mai puțin evident că e vorba despre deșeuri periculoase. Astfel, detergenții, produsele de curățare și dezinfecție, dar și cele cosmetice (lacul de unghii, acetona, fixativul, vopselele pentru păr) nu ar trebui să ajungă niciodată la coșul de gunoi, împreună cu resturile menajere. În aceeași categorie intră și uleiul alimentar folosit, produsele pentru pentru îngrijirea grădinilor şi a peluzelor (pesticidele şi ierbicidele), soluţiile şi spray-urile pentru gândaci, otrava, scutecele de unică folosinţă, becurile de orice fel şi alte surse de iluminat, termometrele și produsele auto (combustibili, antigel, uleiuri minerale, anvelope).
O categorie importantă de deșeuri menajere foarte dăunătoare pentru mediu este reprezentată de diferite articole medicale (ace, plasturi și pansamente folosite) și în special de medicamente. De cele mai multe ori, medicamentele expirate sau pe care pur și simplu nu le mai folosim ajung la gropile de gunoi, deși conțin substanțe chimice intens poluante, care pot provoca îmbolnăviri dacă pătrund în pânza freatică. Se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 de tone de medicamente sfârșește anual la gropile de gunoi din România.

Pentru ce tipuri de deșeuri menajere periculoase nu există infrastructură de colectare și eliminare potrivit legii și care ar fi soluțiile afați de aici.