Incursiune în „măruntaiele” incineratorului Stericycle România

Locul de la marginea Capitalei unde se ard țesuturi omenești și chimicale extrem de toxice. Ne-am apropiat la 1 metru de fumul alb care țâșnește cu putere din coșul incineratorului…

Spitalul Regina Maria din Cartierul Băneasa, București, la o aruncătură de pietricică de lac. Ora 8.30 AM. La diverse etaje ale unității spitalicești de lux, unii medici își vizitează pacienții, în timp ce alții, îmbrăcați caraghios și cu masca pe figură, fac operații complicate ori asistă nașteri normale, înconjurați de echipamente high-tech. Totul strălucește de curățenie. În acest tablou perfect, ici și colo apar pete de culoare, care contrastează cu imaculatul din jur. Roșul sângelui din câmpul operator, fluide corporale, placente… La final de operație, toate urmele duelului dintre echipa medicală și trupul pacientului sunt împachetate tacticos și eliminate. Locul faptei redevine alb, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Resturi de țesuturi, feșe îmbibate în fluide corporale ori ace de seringi care au înțepat trupuri de om sunt împachetate în cutii mai scumpe decât cele de cadouri și sunt puse tacticos într-un lift care la o apăsare de buton le face să coboare sub nivelul pământului și să dispară în necunoscut. Sună paradisiac.

Însă pentru a „menține curățenia” din spitalul privat, în spate robotește o armată de oameni îmbrăcați ca niște „verișori de cosmonauți”, care fac munca ingrată de a neutraliza cea mai „periculoasă” și „scârboasă” categorie de deșeuri. Sunt oamenii de la Stericycle, singurul incinerator din zona București – Ilfov pentru „deșeuri periculoase”: medicale, chimice și industriale. Tocmai fiindcă oamenii de la Stericycle sunt la marginea Bucureștiului și fiindcă ard „ce e mai rău”, toată lumea e cu ochii pe ei. Și mai ales cu „nasurile”, motiv pentru care în ultimii ani au fost adesea „bănuiți” de cetățenii de la periferiile din Nord-Vestul orașului că îi înnebunesc cu mirosuri. Brutal spus, incineratorul Stericycle preia o mare parte din „mâini, picioare, placente și bucăți de organe excizate în timpul intervențiilor chirurgicale” și le arde la temperaturi enorme, până când din ele nu rămân decât infime urme de cenușă. Același incinerator arde și medicamente expirate, resturi de pesticide și de reactivi chimici din laboratoare. Și, la final, din ele tot ce rămâne este mâna de cenușă și un șuvoi gazos de culoare albă care țâșnește în ritm vioi pe coș, pierzându-se în atmosferă. Sună creepy, nu?

Aflați ce a descoperit jurnalistul de investigație Daniel Befu care a mers pe firul deșeurilor medicale, de la generator și până la locul de neutralizare și eliminare a Stericycle România.

Incursiune în „măruntaiele” incineratorului de deşeuri periculoase de la marginea capitalei