Locul medicamentelor expirate nu e la coșul de gunoi

Medicamentele expirate se încadrează în categoria deșeurilor menajere periculoase, care nu ar trebui să ajungă la gropile de gunoi, ci la companii specializate în eliminarea deșeurilor periculoase. Din păcate, în absența campaniilor de conștientizare și a unui flux bine pus la punct de preluare, majoritatea medicamentelor de care consumatorii casnici vor să se dispenseze sunt aruncate pur și simplu la pubelă, la chiuvetă sau la toaletă. Potrivit estimărilor, 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi din România sau în sistemul de canalizare.

De ce trebuie să fim atenți la termenul de expirare a medicamentelor?
După trecerea termenului de valabilitate, unele medicamente pot deveni mai puțin eficiente, ceea ce se traduce în tratamente mai dificile sau eșuate. Mai grav, unele produse medicamentoase își schimbă compoziția chimică, odată expirate.
Există câteva categorii de medicamente care nu mai trebuie deloc folosite după încheierea perioadei de valabilitate: insulina, nitroglicerina, antibioticele lichide, picăturile oftalmologice, produsele injectabile sau produsele care par tulburi ori degradate.
Pentru a ne asigura că medicamentele pe care le folosim sunt eficiente, trebuie să fim atenți la câteva lucruri, chiar și în perioada de valabilitate. Se recomandă ca flacoanele de medicamente să fie închise cu grijă și ca medicamentele să fie depozitate într-un loc răcoros și ferit de lumină. Plasarea unui dulăpior de medicamente în baie nu este deloc o alegere fericită, băile având un grad de umiditate și căldură mult mai ridicat decât restul încăperilor. O altă recomandare este păstrarea medicamentelor într-un loc mai greu accesibil, în așa fel încât să nu fie ingerate din greșeală de copii sau vârstnici.

Medicamentele expirate aruncate la întâmplare sunt nocive pentru mediu
Medicamentele conțin substanțe chimice active care au rolul de a preveni și de a trata afecțiuni. Din acest motiv, traseul lor trebuie să fie strict controlat, excluzând aruncarea la întâmplare. Depuse la gropile de gunoi, medicamentele pot contamina solul și apa. Intemperiile distrug în timp ambalajele, iar substanțele chimice din medicamente pot fi spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat. Dacă groapa de gunoi nu este una ecologică, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, levigatul va ajunge în cele din urmă în pânza de apă freatică, pe care o va contamina. Această situație este valabilă pentru cel puțin jumătate din gropile de gunoi din România. Riscul este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populație consumă apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată în niciun fel. Consecințele pot fi îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice, situație deja constatată de medici.

Aruncarea la gunoi a medicamentelor este și ilegală

Legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor. Din păcate însă, nu este la fel de clară și în ceea ce privește cadrul pentru aplicare. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este obligatoriu ca produsele de acest tip să fie predate în farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea medicamentelor prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă. Dar legislația nu clarifică un aspect foarte important, cine anume suportă cheltuielile presupuse de eliminarea medicamentelor predate farmaciilor: producătorii, farmaciile sau  autoritățile locale? În plus, nu specifică nici care sunt eventualele amenzi. Alt aspect important este că doar unele farmacii au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct. Prin urmare, farmaciștii sunt puși în situația de a refuza persoanele responsabile față de mediu și care vor să respecte legea, acestea fiind nevoite să se întoarcă acasă cu medicamentele.

Pentru informații în plus despre statutul medicamentelor expirate și traseul lor corect spre eliminare, citiți un articol al Stericycle pentru Green Report.