Medicamentele nu se aruncă la gunoi!

Medicamentele sunt produse chimice, scopul lor fiind de a ne proteja sau de a vindeca afecțiuni. Medicamentele devin factori de risc atât pentru oameni, cât și pentru mediu atunci când, la finalul ciclului lor de ”viață”, nu sunt gestionate corespunzător.

Când spunem ”ciclu de viață” pentru medicamente ne referim la cele cu termenul de valabilitate expirat, la cele rămase după schimbarea tratamentului sau vindecarea pacientului, la cele deteriorate ori la cele retrase (la sugestia producătorului), dar aflate deja la pacienți.*

În mod obișnuit, medicamentele expirate din farmacii și depozite sunt eliminate prin incinerare, legislația impunând acest lucru.

Provocarea apare la medicamentele din gospodării – fie că ne referim la cele expirate, fie la cele care nu mai sunt folosite. Toate ajung la depozitul de gunoi menajer. În timp, intemperiile pot distruge ambalajul, iar substanțele chimice din medicamente sunt spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat și mai departe, în sol. Dacă depozitul de deșeuri este unul care nu respectă noile standarde de mediu, nu deține stație de epurare, nu are geo-membrană, levigatul  ajunge în pânza de apa freatică.

Apare astfel riscul ca apa să se contamineze cu astfel de susbtanțe și sa fie consumată de oameni direct din puțuri și fântâni, fără să fie tratată în prealabil. Au fost semnalate mai multe cazuri de îmbolnăviri din această cauză.

Jumătate dintre gropile de gunoi ale României nu întrunesc condițiile minime de funcționare impuse de legislația de mediu a Uniunii Europene, acestea urmând a se închide etapizat. Pericolul contaminării pânzei de apă freatică cu substanțe toxice din deșeurile medicamentoase  medicamentelor inutilizabile este, așadar, nu doar iminent, ci constant și real.

In SUA există reglementări clare pentru eliminarea medicamentelor. Cu toate acestea, geologii americani au examinat 39 de cursuri de apa din 30 de state, iar 80% contineau urme de substante din medicamente.

In Franta, deșeurile farmaceutice însumează 70.000 de tone anual. Guvernul francez a rezolvat problema colectării medicamentelor expirate de la populatie, prin intermediul farmaciilor.

In Germania, Italia, Portugalia si Ungaria s-a introdus obligativitatea predării medicamentelor expirate la farmacii sau către medicii de familie.

In România există obligativitatea predarii medicamentelor expirate de la populație către farmacii, conform OMS Nr. 119/2014, Art. 38. alin. c) Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.

Cu toate acestea, în România nu se colectează selectiv medicamentele inutilizabile provenite de la populație pentru că nu există o cultură publică în acest sens, iar instituțiile publice abilitate nu au comunicat eficient hotărârea Ministerului Sănătății.

Ce e de făcut?

Faceți-vă un obicei de a depune la cea mai apropiată farmacie medicamentele din casă care au expirat sau pe care nu le mai folosiți – exact așa cum depuneți bateriile consumate la intrarea în supermarketuri. Impărtășiți informația mai departe tuturor cunoscuților despre care știți că folosesc medicamente sau urmează tratamente medicale. Doar așa ne putem educa și reduce riscul ca substanțe periculoase să ajungă înapoi la noi pentru că nu am știut să le aruncăm unde trebuie.