Spune-mi ce arunci la gunoi ca să-ţi spun ce daune provoci pentru mediu şi sănătate

Fiecare gospodărie generează în urma activităţilor casnice desfăşurate o anumită cantitate zilnică de deşeuri menajere, de care vrem să scăpăm cât mai repede, pentru a păstra un mediu curat, proaspăt şi sănătos. Puţini suntem însă conştienţi că o bună parte din totalul deşeurilor menajere sunt periculoase pentru mediul înconjurător, sănătatea umană sau animală, adică iritante, toxice, inflamabile sau de altă natură, care, aruncate neglijent (la gunoi, la toaletă sau în reţeaua publică de canalizare), pot dăuna oamenilor, plantelor şi animalelor. Cu alte cuvinte, neglijenţa se plăteşte mai devreme sau mai târziu şi se întoarce împotriva noastră, ca un bumerang.

Din totalul cantităţilor de deşeuri generate anual în ţara noastră, dacă ar fi să scoatem din discuţie deşeurile din minerit, care sunt oricum într-o proporţie covârşitoare (83,64%), cele menajere ar reprezenta 10,6%! Adică 4,6 milioane de tone pe an, echivalentul a 2041 kg/locuitor (media europeană situându-se la 1828, conform Eurostat, date pentru 2012).

Surse importante de deşeuri periculoase sunt sectoare de activitate precum: domeniul medical şi farmaceutic, industria alimentară, HORECA, agricultura, industria chimică şi auto, tipografiile, atelierele de producție publicitară şi cele foto, saloanele de frumusețe şi de tatuaje, frizeriile, cabinetele cosmetice, service-urile auto ş.a.

Pentru a afla care sunt cele mai comune deşeuri periculoase întâlnite în gospodării si ce impact poate avea aruncarea acestora la gunoi sau în sistemul public de canalizare – în cazul lichidelor – asupra mediului, oamenilor şi animalelor, vă invităm să citiți articolul nostru din www.green.report.ro.