Sterilizarea corectă a instrumentarului în secțiile de obstetrică și ginecologie

Un act medical corect și reușit presupune și respectarea tuturor normelor de curățenie, dezinfecție și sterilizare, în așa fel încât să nu existe niciun risc de contaminare a pacienților sau a personalului medical. Pentru că bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice, iar unitățile medicale, indiferent dacă este vorba despre spitale sau cabinete, reprezintă un mediu în care microorganismele se înmulțesc și se răspândesc foarte ușor, e necesar să se acorde o atenție din ce în ce mai mare măsurilor de prevenție și de control.
Evaluările făcute în spitalele santinelă din țară relevă că peste 75% din totalul infecțiilor intraspitalicești sunt cauzate de utilizarea instrumentelor și a aparaturii în diferite manopere terapeutice și doar 25% dintre aceste infecții pot fi puse în legătură cu alte cauze, endogene, aerogene sau alimentare. Cu alte cuvinte, un rol esențial este jucat de sterilizarea corectă și completă a instrumentarului refolosibil. De asemenea, foarte importante sunt și procedurile de verificare a sterilizării, studiile arătând că 20% – 30% dintre infecțiile spitalicești ar putea fi evitate prin igienă intensivă și programe de control.

Ce spune legislația?
Legislația românească în domeniu a fost îmbunătățită în 2016, prin Ordinul nr. 961 emis de Ministerul Sănătății. Au fost atunci introduse noi norme și reguli stricte pentru testarea eficienței curățărilor și a dezinfectărilor, care, aplicate corect, ar putea reduce într-o mare măsură riscul de infecții, inclusiv al acelora la care sunt supuși mama și fătul.
Articolul 25 din OMS 961/2016 face o diferențiere a procedurilor de curățare, dezinfecție și sterilizare în funcție de modul în care instrumentele, dispozitivele și suprafețele vin în contact cu țesuturile corpului uman. Clasificarea vizează și instrumentarul ginecologic.
În privința sterilizării, legea spune că spitalele și cabinetele care folosesc instrumentar refolosibil au obligația să-l sterilizeze după fiecare utilizare, iar eficacitatea sterilizării trebuie verificată la fiecare ciclu de sterilizare prin teste chimice și săptămânal prin teste bacteriologice.
Cum se clasifică instrumentarul medical și care sunt metodele prin care se verifică eficiența procesului de sterilizare puteți afla de aici.